NE ARAMIŞTINIZ ?

Bilinmesi Gerekenler



Coğrafyası, iklimi ve insanlarıyla inanılmaz bir çeşitlilik barındırır içinde bu şehir. Tekdüzelikten değil değişkenlikten yanadır Samsun. Yaşadığınız her dakika farklı bir yanına tanık olursunuz.

  

Bilinen en eski adı Enete’den başlarsak yaklaşık 7000 yıllık yerleşik tarihiyle ve İlk Tunç Çağından Gaskalara, Hititlere, Miletoslulara, Atinalılara, Perslere ve Türklere kadar içinde barındırdığı kültür ve tarih değerleriyle muhteşem bir kenttir Samsun.


Tam bir dağ, yayla, deniz, tarih, kültür çeşitlemesidir, kurtuluş mücadelesinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün meşaleyi ilk yaktığı yerdir bu kent.  


Yamaç paraşütünden bisiklet gezilerine, dağ yürüyüşlerinden deniz eğlencelerine, pek çok derde deva kaplıcalarından atlı sporlara, kar ve çim kayağına, golf ve kort tenisine kadar onlarca çeşit içinden dilerseniz yalnızca birini, dilerseniz aynı gün içinde pek çoğunu gerçekleştirebileceğiniz etkinlikler bütünüdür.  

  

Karadeniz’in tam göbeğinde bulunması ve bir zamanlar geçiş noktası olarak kullanılması da onu en kolay ulaşabileceğiniz bir konuma ve tarihi birikime yükseltmiştir. Hem kara ve demiryoluyla hem de deniz ve hava yoluyla tarihin ve coğrafyanın en kolay ulaşabileceğiniz kavşak noktasıdır.

 

Damak tadınıza düşkünseniz Samsun’a geldiğinizde mutlaka bu kentin lezzetlerini de dağarcığınıza eklemelisiniz. Kent merkezi ve ilçelerinde yöresel lezzetlerimizi tadabileceğiniz pek çok yer vardır. Bu yerlerin yanı sıra bizim de sizlere önereceğimiz şeyler olacaktır.

 

Belki “Samsun Pidesi” olarak duydunuz adını. Aslında Bafra Pidesi, Çarşamba Pidesi ve Terme Pidesi adlarıyla 3 ayrı pidesi meşhurdur ve coğrafi olarak da ayrı ayrı tescillidir.

Kaz tiridi ise Lâdik, Kavak ve Havza ilçeleri adına tescillenmiştir.

Dayanıklılığı, içindeki besin ve enerji potansiyeli sayesinde önceleri daha çok denizcilerin göz bebeği ise de artık herkesin bildiği bir damak tadıdır Bafra Nokulu.

Yine Bafra’da Kızılırmak Deltası’nda düşünebileceğiniz en doğal ortamda yetiştirilen mandaların sütünden yapılan dondurma, kaymaklı lokum ve diğer süt ürünlerini de mutlaka denemelisiniz.


Çarşamba’da ise şerbetsiz baklava da denilen Çarşamba kıvratması meşhurdur.Samsun Simidini ise hatırlatmaya bile gerek yoktur diye düşünüyoruz.


Etiketler : Samsun 2019, Bilinmesi Gerekenler