NE ARAMIŞTINIZ ?

Atakum

01 Temmuz 2008 tarihinde Atakum, Atakent, Kurupelit, Altınkum, Çatalçam ve Taflan beldelerinin birleşmesi ile “Atakum” adı ile ilçe kurulmuştur. Atakum’un yeni ilçe olması sebebiyle geleneksel ilçe mutfağından bahsetmek zor ancak ilçede eskiden beri yerleşen halk kaldırayak kavurması, kızılcık marmeladı ve kuşburnu marmeladının sıkça yapıldığını söylemektedir. Şehrimizin en turistik ilçelerinden olan Atakum zengin ve lezzetli menüleriyle ünlü sahil restoranları ile anılmaktadır.

Kaldırayak Kavurması

Malzemeler:

  • Kaldırayak 1/2 kg
  • Kuru soğan 2 orta boy
  • Sıvı yağ 1 çay bardığı
  • Yumurta 2 adet
  • Sarımsak 3 diş
  • Karabiber
  • Tuz

Yapılışı:

Kaldırayak temizlenip doğranır, yıkanır ve haşlandıktan sonra suyu sıkılır. Kuru soğan doğranıp sıvı yağda kavrulur. Haşlanmış kaldırayak, dövülmüş sarımsak, yumurtalar, karabiber ve tuz eklenerek karıştırılır. Yumurtalar pişince ateşten alınır.


Kızılcık Marmeladı

Malzemeler:

  • 500 gram kızılcık
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 2 su bardağı su

Yapılışı:

Kızılcıkları yıkayıp bir tencerenin içerisine alın. Ardından üzerine toz şeker ve suyu ilave edin. Ocağın üzerine alın ve kısık ateşte kızılcıklar yumuşayana kadar pişirin.

Kızılcıklar iyice yumuşadığında ocaktan alın. Taneli olan kısımlarını bir süzgecin üzerine aktarın. Bir süre soğumaya bırakın ve bir çatal yardımıyla kızılcıkları ezin.

Elde ettiğiniz çekirdeksiz kısmı yeniden tencerenin içerisine aktarın. Üzerine çubuk tarçını ekleyin ve kıvam alana kadar pişirin.

Ardından limon suyu ilave edip tarçını içerisinden çıkararak bir süre daha pişirin. Ocaktan alıp oda sıcaklığında soğuttuktan sonra servis edebilirsiniz.


Etiketler : Samsun Mutfağı, Atakum İlçesi Mutfağı