NE ARAMIŞTINIZ ?

Ayvacık

Ayvacık'ın geleneksel yemeklerinden en önemlisi Haluj'dur. İlçede Çerkez nüfusunun fazla olması nedeniyle bütün Çerkez yemekleri yaygın şekilde yapılır. Bunun yanı sıra, ilçede baraj gölü olması sebebiyle gölde yetişen Yayın balığı da sıkça tüketilir.


Çerkez Mantısı (HALUJ) tarifi

    Malzemeler:
  • Buğday unu 3 bardak
  • Su 2,5 bardak
  • Çerkez peyniri 250 gr
  • Tuz
  • Sıvı yağ 1 bardak

Yapılışı:
Buğday unu, su ve tuz karıştırılıp kulak memesi kıvamında hamur yapılır. Hamurlar istenen büyüklükte kesilir. Yuvarlak biçimde açılır. İçine peynir ve maydanoz karışımı harç konulup yarım ay şeklinde kapatılır. Bol kızgın yağda kızartılır. Sıcak servis edilir.




Yayın Balığı tarifi

    Malzemeler:
  • 2 kg yayın balığı
  • 4 dal biberiye
  • 8 adet defne yaprağı
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet paprika
  • 1 adet dolmalık sarı biber
  • 1 adet dolmalık yeşil biber
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 4 adet tane karabiber
  • 1 çay kaşığı sebze tozu
  • Yeterince tuz

Yapılışı:
Bir kabın içine zeytinyağını, tane karabiberleri, sebze tozunu ve dört adet defne yaprağını koyup karıştırın. Temizleyip fileto çıkardığınız yayın balığını küçük parçalara ayırıp, sırayla defne yaprağı, soğan, paprika, biber dilimleri ve balık olmak üzere tüm malzemeleri biberiye dalına dizin. Hazırladığınız karışımda yarım saat dinlendirip şişleri ızgaraya koyun ve arada bir çevirerek 12 dakika pişirin.


Etiketler : Samsun Mutfağı, Ayvacık İlçesi Mutfağı