NE ARAMIŞTINIZ ?

Çarşamba

Mısır pastası, mısır çorbası, keşkek, karalahana çorbası ve sarması, kaz tiridi, yörenin en ünlü yemekleridir. Buğday unundan yapılan "Çarşamba pidesi" de son derece lezzetli, mutlaka denemelisiniz. Büyük şehirlerde Samsun ve Bafra pidesi olarak tanınan kapalı pidenin hası Çarşamba’da yapılır aslında. Eskiden has pideciler vardı, şimdi de pidecilerin yanısıra her çeşit yemek servisi veren dükkanlarda da bir pide fırını bulunuyor. İnce açılan pide hamuru kıymalı, peynirli, çökelekli iç malzeme yerleştirildikten sonra kapatılıyor ve fırına sürülüyor. Odun fırınında pişirilen pide, üzerine tereyağı sürülerek servis yapılıyor. Açık pide çeşitleri de mevcuttur. Pastırmalısı, yağlı yumurtalısı en çok rağbet edilenlerin başında geliyor.


Mısır Çorbası tarifi


Malzemeler:

  • Mısır yarması 2 su bardağı
  • Kuru fasulye 1 su bardağı
  • Tereyağı 1 yemek kaşığı
  • Kuru soğan 1 orta boy
  • Tuz

Yapılışı:

Mısır yarması, kuru fasulye ve tuz ile birlikte haşlanır. Doğranmış soğan tereyağında kavrularak haşlanmış mısır yarması ve fasulyenin üstüne dökülerek karıştırılır. İstenirse üstüne yoğurt eklenerek de yenilebilir. 


Kara Lahana Sarması tarifi

  • Karalahana 1 kg
  • Kıyma 400 gr
  • Kuru soğan 2 orta boy
  • Maydanoz 6 sap
  • Pirinç 1 çay bardağı
  • Karabiber 1 çay bardağı
  • Domates 2 orta boy
  • Yoğurt 2 su bardağı
  • Sarımsak 3 diş
  • Tuz

Yapılışı:

Karalahanalar yıkanır. Sapları kesilip atılır. Yeşil kısım bütün olarak haşlanıp süzülür. Doğranmış kuru soğan, maydanoz, kıyma, karabiber, domates salçası ya da domates, tuz ve pirinç karıştırılarak iyice yoğrulur. Haşlanmış karalahana damarlı tarafı üste gelecek şekilde ele yayılır. İçine bir miktar harç konularak sarılır. Tencerenin dibine bir adet lahana yaprağı konulur. Sarmalar tencereye dizilir. Üstüne bir tabak konulur. Üste çıkacak kadar kaynamış su eklenip tencerenin kapağı kapatılır. Yarım saat kadar pişirilir. İsteğe göre sarımsaklı yoğurtla veya sade yenir.


Etiketler : Samsun Mutfağı, Çarşamba İlçesi Mutfağı