NE ARAMIŞTINIZ ?

Havza

Havza'da termal turizm faaliyetlerinin yaygın olması nedeniyle çok fazla yerli turist ilçeyi ziyaret etmektedir. İlçenin iklim koşulları sert ve karasal olduğundan ilçe mutfağı et yemekleri ve hamur işi çeşitlerinden oluşmaktadır. Keşkek, tirit, haşhaşlı ekmekler, haşhaşlı yağlamalar Havza'nın en meşhur yemeklerindendir.

Keşkek tarifi

Malzemeler:

  • Buğday yarması yarım kilo
  • Et yarım kilo
  • Domates salçası yarım yemek kaşığı
  • Tereyağı 2 kaşık
  • Tuz

Yapılışı:

Kemikli et bir çömleğe konur. Üzerine az tuz serpilir. Yıkanmış yarmalar etin üzerine dökülür. Biraz tuz ve üzerine çıkacak kadar su konulup çömleğin ağzı sıkıca kapatılır akşamdan fırına verilir. Sabaha kadar yavaş yavaş pişer. Sonra üzerindeki kabuk alınır, etin kemikleri çömlekten alınır. Kalan yarma ve et ezilerek çırpılır. Ayrı bir tavada tereyağında domates salçası eritilir, servis tabağındaki keşkeğin üzerinde gezdirilerek dökülür.


Kaz Tiriti tarifi

Malzemeler:

  • 1 adet bütün kaz,
  • 300 gr bulgur,
  • 600 gr kaz suyu,
  • yeteri kadar pide ve tuz

Yapılışı:

Temizlenen kazın deri ve bağırsak civarındaki yağları küçük küçük doğranarak bir kapta eritilir. Bütün olarak haşlanmış kazın suyundan iki kepçe su ve tuz konur. Yufkalar dilim dilim kesilerek yağlı suya batırılıp bir tepsiye dizilir. Kaz suyu ile pişen bulgur pilavı tepsiye dökülür. Üzerine eritilmiş kaz yağından gezdirilir. Kaz eti parçalara ayrılarak pilavın üzerine konur. Yağlanmış yufka ile yenilir. Kaynak: (Samsun Yemekleri: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayını) Samsun Kaz Tiridi 27.12.2011 tarihinde 174 sayılı kararla mahreç türünde coğrafi işaret alarak tescillenmiştir.



Etiketler : Samsun Mutfağı, Havza İlçesi Mutfağı