NE ARAMIŞTINIZ ?

İlkadım

İlkadım ilçesi, batısında Atakum, doğusunda Canik, güneyinde Kavak ilçeleri ve kuzeyde ise Karadeniz ile komşudur. Yeryüzü şekilleri bakımından üç ayrı özellik gösterir. Samsun’un ilk yerleşim yerlerinden olan ilçede öne çıkan yemekler her kültürün ortak tükettiği yemeklerdir. İlçede hamur işleri, et yemekleri, sebze yemekleri, balık çeşitleri yaygın şekilde pişirilir. Ayrıca Karadeniz bölgesiyle özdeşleşen hamsi balığının her çeşidi ilçede sıklıkla yapılır.


Kağıtta Hamsi tarifi

Malzemeler:

  • 1 kg hamsi
  • 2 adet limon
  • 20 tane defne yaprağı
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 kahve fincanı kıyılmış maydanoz
  • 5 adet olgun domates
  • Tuz, karabiber
  • 2,5 tabaka yağlı kâğıt

Hamsileri iyice temizleyip yıkayın. Suyunu süzüp süzgece alın. Defneyapraklarını bol suda iyice yıkayıp kurulayın. İki tabaka yağlı kâğıdı ortadan ikiye keserek 4 parça yapın. Diğer yarım tabaka kâğıt ile birlikte 5 parça elde edin. Her yağlı kâğıdın ortasına yan yana dörder defne yaprağı yerleştirin. Limonları ince halkalar halinde dilimleyip defneyapraklarının üzerine yerleştirin. Her yağlı kâğıda 200gr hamsiyi paylaştırarak limon dilimlerinin üzerine düzenli bir şekilde yan yana sıralayın. Tuzlayıp, biberledikten sonra üzerine bir tutam kıyılmış maydanoz serpin. Domatesleri yıkayıp kurulayın. İnce ince dilimleyin. Balıkların üzerine sıralayarak yerleştirdikten sonra kâğıtları kapatın. Pişme esnasında açılmaması için kenarlarını iple bağlayın veya ataşla tutturun. Kâğıt paketleri fırın tepsisine yan yana yerleştirip önceden ısıtılmış 160 dereceye ayarlı fırına verin. Yaklaşık 15-20 dakika kadar pişirin.


Yazı Pancarı tarifi:

Malzemeler:

  • 1 kg yazı pancarı (kuşekmeği, madımak, nünük, kabalak, kuzukulağı, tekesakalı, hindiba, çil, vb. pancarlar)
  • 2 baş kuru soğan
  • 1 kaşık domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay bardağı ince bulgur
  • 1/2 çay bardağı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 diş sarımsak

Pancarlar iyice yıkanır, ince ince kıyılır. Derin bir tencerede 1 kaşık yağla ince ince doğranan soğanlar kavrulur. Bir tavada 1 kaşık yağ eritilip un eklenir ve kavrulur. Soğanlara salça eklenir, pancarlar eklenir ve kavrulur. Nane, pul biber, tuz, bulgur ve ince doğranmış sarımsaklar eklenir. Karıştırılır. Kavrulmuş un ve sıcak su eklenir. Koyu kıvamlı olmalıdır. İkram ederken yoğurtla beraber sunulur.



Etiketler : Samsun Mutfağı, İlkadım İlçesi Mutfağı