NE ARAMIŞTINIZ ?

Ladik

Kışların çetin geçtiği ilçede yemek kültürü et yemekleri ve hamur işlerinden oluşmaktadır. İlçe mutfağında sebze yemekleri çok yaygın değildir. Kuzu tandır, kaz tiriti ilçe mutfağının en gözde yemeklerindendir. Bunun yanı sıra mahallelerde odun ateşi fırınlarında kadınların imece usulü yaptığı haşhaşlı ekmek, cevizli ekmek, tekne dibi gibi lezzetli hamur işleri yaygındır.


Kuzu tandır tarifi

Malzemeler

  • 1 adet kemikli veya kemiksiz kuzu kol
  • 4-5 adet tane karabiber
  • 4 diş sarımsak
  • 1 adet kuru soğan
  • Kekik
  • Tuz

Hazırlanışı

Eti yıkadıktan sonra biraz süzülmesi için süzgeçte bekletin. Etin birkaç yerine bıçakla çizik atın, eti bütün olarak kullanın. Pişireceğiniz tencereye alın. Önce harlı ateşte biraz altüst edin ve kapağını kapatın kaynamaya başlayana kadar bekleyin. Daha sonra ocağın en küçük gözüne ve en düşük derecesine getirin. İçine birkaç top tane karabiber ve 1 adet bütün kuru soğanı ekleyin. Aynı şekilde sarımsakları da kabuklarını soyun bütün olarak tencereye alın. Et yavaş yavaş pişecek ve bıraktığı suyu çekecek. Suyunu iyice çekince kendi yağında biraz kavurun tane karabiberleri, soğanı ve sarımsakları alın tuz serpiştirin. Et piştikten sonra kemikli ise kemiklerinden ayırın. Kemiksiz ise servis edeceğiniz zaman birer kişilik olarak porsiyonlara ayırın yanında pilav ile servis edin.


Tavada turna balığı tarifi

Malzemeler

  • 1 adet turna balığı
  • Mısır unu
  • Tuz
  • Sıvı yağ

Hazırlanışı

Balık temizlendikten sonra güzelce yıkanır. Mısır ununa tuz karıştırılarak balığa bulanır. Sıvı yağ tavada kızdırılıp balıkların iki yüzü güzelce kızartılır. 


Etiketler : Samsun Mutfağı, Ladik İlçesi Mutfağı