NE ARAMIŞTINIZ ?

Tekkeköy

Samsun’da nüfusun en yoğun olduğu ilçelerden biri olan Tekkeköy’de Kazlı pilav, etli yufka, kıymalı börek, fırın kebabı yaygın olarak yapılıyor. Ayrıca bölge denizinin bereketli balığı hamsiden yapılan hamsi tava, hamsili pilav, hamsili ekmek, kiremitte hamsi gibi yemekler de çok sık yapılan yemekler arasındadır.


Etli yufka tarifi

Malzemeler:

  • 1 kg. kuşbaşı doğranmış dana eti
  • 2 baş soğan
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Yerince sıvı yağ ve tuz

Yapılışı: 

Kuşbaşı doğranmış et soğuk suda yıkandıktan sonra üstünü örtecek kadar su ile iyice haşlanır. Piştikten sonra ince kıyılmış soğan, yağ ve tuz ilave edilir. Kavrulunca kırmızı biber eklenir, biraz su ilave edilerek salça eklenir ve kısık ateşte 10 dakika kadar pişirilir. Daha sonra, tavuk etinde olduğu gibi tepsi içine kırılıp konmuş olan yufkaların üzerine etin suyu gezdirilir ve etler konulur. Kalan et suyu da kepçe ile yufkaların üzerine yayılır. Sıcakken servis yapılır.


Hamsili pilav tarif

Malzemeler:

  • 1 kg. hamsi – ayıklanmış
  • ½ su bardağı zeytinyağı
  • 2 adet kuru soğan- Yemeklik doğranmış
  • 2 su bardağı baldo pirinç
  • Tuz
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • ½ su bardağı kuş üzümü
  • Karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 2 su bardağı su
  • ½ bağ dereotu
  • Tereyağı – Güveçleri yağlamak için

Yapılışı: 

Ayıklanmış hamsilerin orta kılçıklarını çıkartın. Bol suda iyice yıkayıp süzgeçle fazla suyun süzülmesini sağlayın.

Pilav tenceresine zeytinyağını koyun. Yemeklik doğranmış soğanları ilave edip pembeleşene kadar kavurun. Pirinci ilave edip kavurmaya devam edin. Tuz, kuru nane, yenibahar, kuş üzümü ve karabiber ilave edip bir iki tur karıştırın.

Suyunu, kuş üzümünü ve toz şekerini ekleyin önce orta ateşte sonra kısık ateşte pişirin. Dereotunu ince ince kıyın ve pişen pilava ilave edip bir tur çevirin. Demlenmeye bırakın.

Güveçleri tereyağı ile yağlayın. Hamsilerin derili kısımları alta gelecek şekilde yan yana dizin. Güvecin taban kısmını da hamsi ile iyice kapatın. İçine hazırladığınız pilavdan koyun ve kenarlardan sarkan hamsilerle iyice kapatın. Pilavın üzerini de hamsiyle kapatın. Hamsilerin üzerine fırça yardımıyla zeytinyağı sürün, tuz ile tatlandırın.

Diğer güveçleri de aynı şekilde hazırlayın. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.



Etiketler : Samsun Mutfağı, Tekkeköy İlçesi Mutfağı